NIEUWS

Blog: Waarom kiest ICT voor Utrecht?

broeckhuijsen-r_087-web

Ruud van Broeckhuysen:

Medio december is door Computable de ranglijst gepubliceerd van financieel succesvolle ICT bedrijven. Zij concluderen dat er voor ICT veel kansen liggen op het gebied van hosting, data en security.

Mijn eerste indruk was dat ik in de top tien veel van de gerenommeerde, grote ICT bedrijven miste zoals IBM, Microsoft, HP, ATOS; kortom de bekende bedrijven. De ranking bleek echter op een andere manier tot stand te zijn gekomen.

Het onderzoeksbureau MBCF dat dit heeft uitgevoerd, keek o.a. naar de ontwikkelingen in de afgelopen drie jaar, de omzetgroei en omzet per werknemer, naast solvabiliteit en EBITDA marge. Het voorgaande is een gekozen methodiek, maar wat mij verbaasde, was dat van de top 10 er 7 bedrijven gevestigd zijn in Utrecht.

En omdat ik acquisiteur/consultant ben van ICT bedrijven vraag ik mij af wat de reden van vestiging is van deze gezonde bedrijven in Utrecht. Vanuit mijn inzicht kan ik wel een aantal factoren bedenken, naast natuurlijk het goede ondernemerschap binnen de genoemde ICT bedrijven. Voor veel bedrijven is een centrale ligging belangrijk, maar natuurlijk ook de directe omgeving qua prospecting. Beide punten gelden natuurlijk voor Utrecht, de ligging is duidelijk en wij hebben een aantal grote prospects zoals Utrecht Science Park, RABO bank, ASR etc. Verder een zeer grote universiteit als leverancier van slimme en creatieve potentiele werkkrachten.

Maar ik kan mij niet voorstellen wat de échte reden is, dat er zoveel succesvolle Utrechtse ICT bedrijven in de top 10 staan. Het is toch niet simpelweg alleen een optelsom van factoren binnen de regio?