Healthcare en Life Sciences

Utrecht: hart voor gezondheidszorg

De Utrechtse gezondheidszorg is booming. Nergens in Nederland vinden we zo’n grote keur aan gespecialiseerde ziekenhuizen, klinieken, kennisinstituten, life science-bedrijven, medische toeleveranciers en beleidsorganisaties. Maar liefst 40.000 banen, zeventien procent van het totaal aantal banen in Utrecht, zijn direct verbonden aan zorgorganisaties en -instellingen.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft wereldfaam verworven, onder meer op het gebied van oncologie. De baanbrekende innovaties van UMCU en UU hebben geleid tot de komst van vele internationale life science-bedrijven op het Utrecht Science Park. Voorbeelden hiervan zijn Genmab, het Europese researchcenter van Nutricia en het RIVM. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het nieuwe Maxima Kinderoncologisch Ziekenhuis zorgen ervoor dat kinderen in Utrecht verzekerd zijn van de beste zorg. Het St. Antoniusziekenhuis is een toonaangevend, nationaal expertisecentrum voor hart-, vaat- en longchirurgie.

Geen wonder dat bijna alle beleidsorganisaties voor gezondheidszorg in Utrecht gevestigd zijn, zoals de Nationale Zorgautoriteit, de Inspectie voor Gezondheidszorg, Orde Medisch Specialisten, KNMG en NHG. Daarnaast huisvest De Wetering een cluster aan medisch-toeleverende bedrijven, zoals Mediq, Meekers Medical, Simed Stöpler en Telstar Lifesciences.

 

Arbeidsmarkt_V1-01

 

2015_03_infogr_uuversie1juni2015

Feiten en cijfers 2015