NIEUWS

Smart Solar Charging: ontdek hoe Lombok de zon gebruikt

Verschillende projecten die geld ontvangen uit Europese fondsen openen tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen hun deuren om te laten zien wat ze doen. In Utrecht kun je op 12 mei a.s. kennismaken met het project ‘Smart Solar Charging’ in Lombok. Dit is de eerste woonwijk waar zonne-energie van lokale zonnepanelen wordt opgeslagen in de accu van elektrische deelauto’s. Bewoners kunnen de opgeslagen energie gebruiken voor elektrisch rijden en op een later moment terugleveren aan hun eigen huishouden. Bijvoorbeeld ’s avond als de zon niet schijnt en de elektriciteitsprijs en het verbruik hoog zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een slim en dynamisch snellaad- en opslagsysteem ‘Vehicle2Grid’.

De ervaringen in Lombok worden de komende vier jaar doorontwikkeld in vijf verschillende type wijken in de regio Utrecht binnen het project Smart Solar Charging. Het doel van het project is om een duurzaam wijkenergiesysteem te realiseren dat voor woonwijken, zakelijke gebieden en gebieden met gemengd gebruik geschikt is zodat een duurzaam energiesysteem op regionaal, nationaal en zelfs internationaal niveau mogelijk wordt. Het project wordt ondersteund door een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) – Kansen voor West II.

Nieuwsgierig naar hoe in Lombok de zon wordt gebruikt? Op vrijdag 12 mei 2017 ben je tussen 13.00-16.00 uur van harte welkom in Parkhuis Lombok (J.P. Coenstraat 5, Utrecht). Er zijn 3 rondes, aanmelden voor  een van de rondleidingen kan via: Smart Solar Charging in Lombok