NIEUWS

Utrecht wil Klimaatinstituut huisvesten

Op 1 september 2017 dienen provincie Utrecht en gemeente Utrecht het bid in om het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) te huisvesten op de best bereikbare locatie van Nederland. Op slechts een half uur van Schiphol, naast Utrecht Centraal Station denkt Utrecht in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, de beste locatie te bieden aan het nieuw te vormen Klimaatinstituut. Verder biedt de regio met de nabije ligging van de Universiteit Utrecht, waar wereldwijd toonaangevend klimaatonderzoek gedaan wordt,  en meerdere nationale wetenschappelijke instituten op gebied van klimaat, meteorologie, water en ondergrond, ook nog eens het ideale wetenschappelijke klimaat.

Utrecht is door de Europese Commissie benoemd tot meest concurrerende regio van Europa, met een prettig vestigingsklimaat en een hoogopgeleide bevolking. Gedeputeerde Pim van den Berg: “Utrechtse opleidingsinstituten zijn van wereldklasse, zoals de Universiteit Utrecht die wereldwijd toonaangevend klimaatonderzoek doet en kennispartner is van ons eigen ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tel daarbij de kennisinstellingen in Utrecht en omliggende gemeenten als Zeist en De Bilt bij op en dan heb je de ideale kruisbestuiving voor dit instituut.”

“Klimaat en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als stad omarmen we bedrijven en kennisinstellingen die een actieve bijdrage leveren aan Gezond Stedelijk Leven in Utrecht. Het GCECA past daar als klimaatinstituut natuurlijk perfect bij” aldus wethouder Jeroen Kreijkamp.

Netwerken zit de regio Utrecht in haar DNA. De regio is altijd gericht op verbinding, gewend om samen te werken en onderdeel te zijn van netwerken. Op een thema als Klimaatadaptatie is dat essentieel, want het is een multidisciplinaire opgave. Daarom is Utrecht de beste omgeving voor het GCECA. De internationale school, de kennisinstellingen op het Utrecht Science Park, onze hotels, congreslocaties en slechts een half uur van Schiphol dragen allemaal bij aan een prettige omgeving om in te wonen, werken en onderzoek in te doen.

Utrechtse Klimaataanpak

In provincie Utrecht staat klimaatadaptatie hoog op de agenda, en de gehanteerde aanpak is vernieuwend. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Door een participatieve aanpak laten we op lokaal niveau zien dat we succesvolle invulling kunnen geven aan deze mondiale vraagstukken. We werken met inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen om Utrecht en de wereld in te richten voor een waterveilige toekomst.”

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de grootschalige transformatie in het Stationsgebied. Hier wordt internationaal de toon gezet voor gezonde en duurzame toplocaties. Maar ook het klimaatbestendig maken van de flats en openbare ruimte in Kanaleneiland als onderdeel van renovatie laat zien dat door intensieve samenwerking met vele partijen mooie resultaten bereikt worden.