NIEUWS

Utrechtse technologiebedrijf 2getthere opent kantoor in Silicon Valley

Utrecht_intro_UTREG 004

Technologiebedrijf 2getthere opent deze maand een kantoor in Silicon Valley. De Utrechtse ontwikkelaar van voertuigen die passagiers vervoeren zonder interventie van een chauffeur hoopt met deze stap de markt van autonoom vervoer in de Verenigde Staten open te breken.

Een eigen kantoor in de hightech-regio aan de Amerikaanse westkust is een bewuste keuze, zegt ceo Carel van Helsdingen. Niet alleen zitten hier de ontwikkelaars van techniek voor autonome transportmiddelen, maar met de snelle groei van hightechbedrijven als Apple, Tesla, Google, Microsoft, Cisco en vele andere ontstaan ook steeds grotere bedrijfsterreinen en campussen. “Dat kan voor ons een enorm grote markt worden”, aldus Van Helsdingen.

Van Helsdingen is een van de pioniers van automatisch gestuurde voertuigen in Nederland, op het gebied van vrachtvervoer met toepassingen voor de industrie en op het terrein van Automated Guided Vehicles (AGV’s), die ook mensen kunnen vervoeren, de zogeheten “people movers”. Van Helsdingen heeft al decennialang contacten met grote technologie- en automotivebedrijven als Apple, Sony, Delphi, en General Motors. Samen met anderen stond hij in de jaren tachtig aan de basis van het Utrechtse bedrijf Frog, dat automatisch gestuurde voertuigen leverde om vracht te vervoeren binnen fabriekshallen en op haventerreinen.

2getthere, waar nu vijftig mensen werken, is een afsplitsing van Frog en heeft internationaal zijn vleugels uitgeslagen met projecten in landen als Singapore, Saoedi-Arabië (vervoer voor vrouwelijke studenten), Indonesië en Dubai. In het emiraat Abu Dhabi rijden ondergronds tientallen automatische taxi’s van 2getthere rond, die al twee miljoen mensen hebben vervoerd.

Bron:  FD (5-1-2017)